ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Από πολύ παλιά, το φαινόμενο της αϋπνίας ταλαιπωρούσε πολλούς ανθρώπους και γι’ αυτό έγιναν προσπάθειες για την καταπολέμησή του. Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα βαρβιτουρικά αποτέλεσαν μια σημαντική εξέλιξη στη φαρμακευτική αγωγή κατά της αϋπνίας.

     Το βαρβιτουρικό οξύ κατασκευάστηκε το 1903 από τον Αδόλφο φον Μπάγιερ και πήρε το όνομα αυτό γιατί παρασκευάστηκε την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας. Χρησιμοποιήθηκε ως βάση στη φαρμακοβιομηχανία για την παρασκευή εκατοντάδων σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως υπνωτικά, αλλά και ως αναισθητικά. Σήμερα, η παραϊατρική χρήση των βαρβιτουρικών έχει αυξηθεί  με σκοπό την εξάλειψη της υπερέντασης.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΩΝ

   Τα βαρβιτουρικά είναι συνθετικά παράγωγα της μηλονυλουρίας και έχουν υπνωτικές ιδιότητες. Μερικά από αυτά έχουν ισχυρή αντισπασμωδική ενέργεια και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική αγωγή των διαφόρων κλινικών μορφών της επιληψίας. Ο αριθμός των βαρβιτουρικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι μεγάλος και υπάρχουν διάφορα είδη βαρβιτουρικών με ποικίλες  ιδιότητες.

   Χάρη στην ιδιότητά τους να επιφέρουν νάρκωση, χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην αναισθησιολογία· και συνήθως χορηγούνται ενδοφλέβια ή με τη μορφή χαπιών, πριν από την κυρίως αναισθησία με  σκοπό να προετοιμαστεί, να ηρεμήσει δηλαδή ο ασθενής, προτού οδηγηθεί στο χειρουργείο.

   Τα βαρβιτουρικά συνήθως βρίσκονται σε μορφή λευκής πούδρας ή σε υγρή μορφή. Στο παράνομο εμπόριο είναι γνωστά σαν: "…μπλε διάβολοι, κοκκινοπούλια, ουράνιο τόξο, κίτρινες ζακέτες, κλπ.. ". Συνήθως, τα βαρβιτουρικά λαμβάνονται  μαζί με αλκοόλ, ενώ σπανιότερα με διεγερτικά ή  ηρωίνη.  

     
 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

  Τα βαρβιτουρικά καταστέλλουν τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος του οργανισμού και σε μικρές δόσεις προκαλούν βαθύ ύπνο. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, εμφανίζουν διάφορες παρενέργειες στο αναπνευστικό, κυκλοφορικό και κεντρικό νευρικό σύστημα όπως:

• καταπληξία- σοκ

• ελάττωση της αρτηριακής πίεσης

• παράλυση του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος

• επηρεάζονται τα  κέντρα που ελέγχουν τη συνείδηση και τις ψυχικές λειτουργίες του ατόμου

• γενική αναισθησία (με πλήρη απουσία της αισθητικότητας και των αντανακλαστικών)

•  δηλητηρίαση βαριάς μορφής ( το άτομο πέφτει σε κωματώδη κατάσταση και εμφανίζει ταυτόχρονα στραβισμό και επιβράδυνση της αναπνοής), που μπορεί να επιφέρει το θάνατο και

• εξασθένιση της μνήμης (το άτομο δε θυμάται τη τελευταία φορά που έκανε χρήση της ουσίας με αποτέλεσμα να λάβει νέα δόση, που μπορεί να είναι θανατηφόρα).


ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

   Μετά από μακροχρόνια λήψη βαρβιτουρικών, ο οργανισμός εθίζεται στην ουσία, δηλαδή το άτομο χρειάζεται δεκαπλάσια δόση από την αρχική. Η χρόνια κατάχρηση βαρβιτουρικών συνοδεύεται από το φαινόμενο της ανοχής και της εξάρτησης τόσο σωματικής, όσο και ψυχικής, με δυσάρεστα έως και πολύ επικίνδυνα αποτελέσματα για το άτομο, όπως:

• άγχος

• σύγχυση

• πονοκέφαλοι

• αδυναμία ομιλίας

• αστάθεια βαδίσματος.

• αυτόνομη υπερδραστηριότητα

• τρόμος των χεριών

• αϋπνία

• ναυτία ή εμετός

• παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις , οπτικές – απτικές και ακουστικές

• ψυχοκινητική διέγερση

   Μεγάλο ρόλο στην  εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων παίζει η ψυχική διάθεση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η λήψη της ουσίας.

   Όταν ένα άτομο έχει εθιστεί στη χρήση βαρβιτουρικών και τα σταματήσει ξαφνικά, τότε παρουσιάζεται το σύνδρομο στέρησης. Τα συμπτώματα είναι πολύ δυσάρεστα και επικίνδυνα και μπορεί ακόμα να αποβούν θανατηφόρα. Το άτομο που έχει εθιστεί στα βαρβιτουρικά βρίσκεται σε συνεχή σχεδόν κατάσταση μέθης.

  Τέλος, κάθε απότομη διακοπή λήψης των βαρβιτουρικών, μετά από παρατεταμένη και μακροχρόνια χρήση, είναι πιθανό να προκαλέσει στο άτομο ακόμα και το θάνατο. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η χρήση βαρβιτουρικών με άλλες ουσίες (αλκοόλ., οπιούχα κλπ.)

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

   Τα βαρβιτουρικά, καθώς κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο και χορηγούνται με ιατρική συνταγή, είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στο οικογενειακό φαρμακείο οποιουδήποτε σπιτιού και να χρησιμοποιούνται πολλές φορές ανεξέλεγκτα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την επικινδυνότητά τους. Αν το άτομο που κάνει χρήση βαρβιτουρικών για ιατρικούς λόγους, αρχίσει να αυξάνει μόνο του τη δοσολογία για να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσει η ζωή του.

   Είναι γεγονός όμως, ότι είτε τα άτομα που κάνουν χρήση λόγω ιατρικών προβλημάτων είτε τα  άτομα που κάνουν χρήση χωρίς συνταγή γιατρού, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να οδηγηθούν στην εξάρτηση.  Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι το άτομο έχει εθιστεί στην ουσία και θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του ή να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε επαγγελματία υγείας. Τέλος, υπάρχουν πολλά Κέντρα απεξάρτησης που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.


Σχετικές ιστοσελίδες- Βιβλιογραφία:


 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες