ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι βενζοδιαζεπίνες παρασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50, αρχικά για να αντικαταστήσουν τα βαρβιτουρικά, τα οποία αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνα στη χρήση τους. Από τότε, χρησιμοποιούνται από άτομα που πάσχουν από άγχος ή αϋπνίες, καταλήγοντας συνήθως στην κατάχρηση και εξάρτηση. Έρευνα του 2008 δείχνει ότι η χρήση αγχολυτικών-υπνωτικών φαρμάκων αυξήθηκε κατά 138% στο διάστημα 1995-2003 και καταναλώθηκε συνολικά διπλάσια ποσότητα βενζοδιαζεπινών (ΒΖΔ) απ’ ό,τι ασπιρινών και Panadol. Αυτά τα δεδομένα είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς οι βενζοδιαζεπίνες είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα, με ιδιαίτερα εθιστικές ιδιότητες.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ( ΤΟΞΙΚΕΣ) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Οι ΒΖΔ χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατάλυση συμπτωμάτων άγχους, παρά για την αϋπνία. Η κανονική χορήγησή τους προβλέπει χρήση για βραχεία θεραπεία, δηλαδή 1-6 εβδομάδες έως 4 μήνες. Λόγω, όμως, της εξαρτησιογόνου φύσης τους πολλές φορές γίνονται αντικείμενο κατάχρησης.
Βρίσκονται σε μορφή χαπιού και διαλύονται στο στομάχι απ’ όπου μεταφέρονται μέσω της
αιματικής ροής στον εγκέφαλο. Εκεί δρουν καταστέλλοντας την εγκεφαλική λειτουργία, με τρόπο παρόμοιο  με αυτόν του αλκοόλ και των βαρβιτουρικών. Οι κύριες επιδράσεις τους στο σώμα είναι εμφανείς σε περίπου 1 ώρα μετά τη χορήγηση.
Τα βασικά συμπτώματα που βιώνει ο χρήστης μετά τη χορήγηση ΒΖΔ είναι: σχετική νοητική
σύγχυση, προβλήματα μνήμης, ανακούφιση από ανησυχία και φόβους, μυοχαλάρωση, ευχαρίστηση, χαλάρωση. Έχουν αντιεπιληπτική δράση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν καταστολή.
Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν οι ΒΖΔ είναι η υπνηλία, η κόπωση, η σύγχυση και
γενικές γνωστικές δυσλειτουργίες (δυσκολίες συγκέντρωσης, μειωμένη προσοχή, μνημονικές διαταραχές κ.ά.). Πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλη χρήση ΒΖΔ με άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, και κυρίως με αλκοόλ και βαρβιτουρικά μπορεί να αποβεί μοιραία.

ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Αν και είναι πιο ασφαλείς από τα βαρβιτουρικά, είναι εξαρτησιογόνες ουσίες που προκαλούν ανοχή και σύνδρομο στέρησης.
Το σύνδρομο στέρησης από ΒΖΔ μοιάζει με αυτό από βαρβιτουρικά, σε πιο ήπια, όμως, μορφή.
Χαρακτηρίζεται από: ναυτία ή εμετούς, άγχος, ευερεθιστότητα, ανησυχία, αϋπνία, τρόμο (όχι πάντα προεξάρχον σύμπτωμα), εφίδρωση, κόπωση και αδυναμία, σπασμούς, ένταση και κάποιες φορές μπορεί να φτάσει ακόμη και σε παραλήρημα (σε ιδιαίτερες περιπτώσεις με ισχυρό βαθμό εξάρτησης). Επίσης, συχνό είναι το φαινόμενο της «αναπήδησης», δηλαδή η εμφάνιση των συμπτωμάτων για τα οποία το άτομο κατέφυγε στη χορήγηση των φαρμάκων, σε πιο έντονη μορφή.
Το σύνδρομο στέρησης μπορεί να εμφανιστεί σε διάστημα μεταξύ λίγων ωρών έως μιας εβδομάδας,
μετά τη διακοπή λήψης της ουσίας. Συνήθως, παρουσιάζεται σε άτομα που έκαναν χρήση 40mg/ημέρα για 8 μήνες ή περισσότερο, αλλά δεν είναι σπάνιο και στη χρήση των 15mg/ημέρα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Χρήση ΒΖΔ μπορεί να γίνεται και από χρήστες άλλων ουσιών (κυρίως οπιοειδών), όταν δεν έχουν
πρόσβαση στην ουσία που θέλουν να χορηγήσουν.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του στερητικού συνδρόμου απαιτεί νοσηλεία (σε βαριές περιπτώσεις) ή παρακολούθηση από το γιατρό, για τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον οργανισμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ΒΖΔ μικρής περιεκτικότητας/βραχείας δράσης, για να αποφευχθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης, σε ελεγχόμενες πάντα συνθήκες. Ένας άλλος τρόπος είναι η σταδιακή μείωση του χορηγούμενου φαρμάκου μέχρι την τελική διακοπή.
Όσον αφορά στην ψυχική εξάρτηση, η οποία είναι μέτριου βαθμού, συνίσταται η θεραπεία για
εκμάθηση συμπεριφορικών τεχνικών, όπως: τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους, εκμάθηση εναλλακτικών συμπεριφορών που προκαλούν ευχαρίστηση/ενίσχυση (διάφορες δραστηριότητες, π.χ. αθλητισμός), εκμάθηση δεξιοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων ή δύσκολων καταστάσεων κ.ά.

ΑΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕ ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΗ-ΥΠΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ζολπιδέμη: είναι ένα φάρμακο που κυκλοφόρησε το 1993 και η κύρια δράση του έγκειται στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Δεν έχει αγχολυτική δράση, αλλά είναι κυρίως υπναγωγό. Έχει παρόμοια δράση στον εγκέφαλο με τις ΒΖΔ, αλλά στερείται των μυοχαλαρωτικών και αντιεπιληπτικών δράσεων που έχουν αυτές. Αυξάνει την ποιότητα του ύπνου και έχει μικρές πιθανότητες κατάχρησης. Κάποιες από τις παρενέργειές τους είναι ότι σε υψηλές δόσεις προκαλεί ναυτία και έμετο, καθώς και ότι επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη.

Βουσπιρόνη: ανήκει στα αγχολυτικά δεύτερης γενιάς και έχει εντελώς διαφορετική δράση από
τις ΒΖΔ στον εγκέφαλο. Προκαλεί αγχόλυση και αντικαταθλιπτική δράση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις γνωστικές/συναισθηματικές παραμέτρους του άγχους και όχι στα σωματικά συμπτώματα, αλλά η δράση της αργεί να φανεί. Δεν έχει κατασταλτική-υπνωτική ή αντιεπιληπτική δράση, δεν προκαλεί μυοχαλάρωση και δεν λειτουργεί συνεργικά με άλλα κατασταλτικά του Κ.Ν.Σ. (βαρβιτουρικά, αλκοόλ, ΒΖΔ), μειώνοντας την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου κατά την πιθανή ταυτόχρονη χορήγησή τους. Το κύριο πλεονέκτημα, όμως, της βουσπιρόνης είναι ότι δεν προκαλεί εξάρτηση και εμφάνιση κατάχρησης από τους ανθρώπους που κάνουν χρήση της ουσίας. Ενδείκνυται στις περιπτώσεις γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, χρόνιου άγχους και άγχους στους ηλικιωμένους.

Χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι νόμιμες ουσίες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Οι ΒΖΔ προκαλούν εξάρτηση και πρέπει να γίνεται προσεκτική χρήση και μόνο υπό την παρακολούθηση γιατρού.
Το ότι μπορεί να βρίσκονται σε κάθε σπίτι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μας
προβληματίζει, καθώς σε πρόσφατη έρευνα του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής), το 2003, φάνηκε ότι έφηβοι 14-18 ετών σε ποσοστό 3,9% έχουν κάνει χρήση ηρεμιστικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους χωρίς ιατρική συνταγή. Στην ίδια έρευνα, σε ερώτηση ποια ουσία θεωρούν ότι μπορούν να βρουν αρκετά ή πολύ εύκολα, το 50,2%
απάντησε ως πρώτη ουσία τα ηρεμιστικά/υπνωτικά χάπια.
Νόμιμα συνταγογραφούμενες ουσίες!

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες