ΚΩΔΕΪΝΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η κωδεΐνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο όπιο. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα οπιοειδή. Συνήθως συνδυάζεται με την παρακεταμόλη για  ανακούφιση από χαμηλό έως μέτριο πόνο. Βρίσκεται στα συστατικά διάφορων αντιβηχικών και αποτελεί συχνά ουσία κατάχρησης, κυρίως από άτομα εξαρτημένα σε άλλα οπιοειδή (π.χ. μορφίνη, ηρωίνη).

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ( ΤΟΞΙΚΕΣ) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Η κωδεΐνη, μετά τη χορήγησή της, μεταβολίζεται σε μορφίνη από το ήπαρ. Η διάρκεια δράσης της είναι περίπου 3-4 ώρες. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι παρόμοια με αυτά της μορφίνης, σε πιο ήπιο βαθμό. Οι βασικές της επιδράσεις είναι αναλγητικές, αλλα και ευφοριογόνες. Λόγω της ευφορίας που προκαλεί, αποτελεί και μία ιδιαίτερα εξαρτησιογόνο ουσία.
Μία ακόμη επίδραση της  στον οργανισμό είναι και η εμφάνιση ενδογενούς κατάθλιψης.
Ενδογενής κατάθλιψη είναι η μείζων κατάθλιψη που προκαλείται από βιολογικά αίτια και όχι από περιβαλλοντικά, με κύρια σωματικά-βιολογικά συμπτώματα, (π.χ. διαταραχή του ύπνου, ανορεξία), χωρίς κύρια επίδραση στην ψυχική σφαίρα. Φαίνεται ότι συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά εμποδίζουν την αναλγητικη  της δράση, αλλά όχι και την ευφοριογόνο (δηλαδή, ακόμα και χωρίς τις αναλγητικές δράσεις, η κωδεΐνη συνεχίζει να είναι εξαρτησιογόνος).
Η έντονη εξάρτηση που προκαλείται εμφανίζεται και με ψυχικά και με σωματικά συμπτώματα,
αντίστοιχα με αυτά που χαρακτηρίζουν την εξάρτηση από μορφίνη.
Μετά τη διακοπή λήψης της ουσίας (σε περιπτώσεις εξάρτησης/κατάχρησης) παρουσιάζεται
χαρακτηριστικό σύνδρομο στέρησης, παρόμοιο με αυτό της μορφίνης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι θεραπείες που ακολουθούνται είναι αυτές που χρησιμοποιούνται και για την μορφίνη.

 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες