ΕΙΣΠΕΝΟΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι εισπνεόμενες ουσίες αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, μια δημοφιλή κατηγορία ουσιών κατάχρησης. Το θέμα που ανακύπτει είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς η χρήση τους μπορεί να αρχίσει από τη μέση παιδική ηλικία (έχουν αναφερθεί περιστατικά χρήσης από 6χρονα παιδιά) και η πρόσβαση στις ουσίες αυτές είναι πάρα πολύ εύκολη, λόγω της ευρείας χρήσης τους σε οικιακές και επαγγελματικές εργασίες. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι τα 6-8 έτη και η κορύφωση της χρήσης στα 14-15. Αποτελούν ουσίες κατάχρησης και εξάρτησης.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ( ΤΟΞΙΚΕΣ) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Οι εισπνεόμενες ουσίες είναι πτητικά αέρια που χορηγούνται από τη μύτη και το στόμα με την εισπνοή των αναθυμιάσεων που προκαλούν (όχι των ίδιων των ουσιών). Κυρίως, μιλάμε για κόλλες, διάφορα αεροζόλ (λακ, αποσμητικά κ.ά.), υγρά/αέρια αναισθητικά, καθαριστικά (στεγνό καθάρισμα κ.λ.π.), διάφοροι διαλύτες (π.χ. ασετόν, μπλάνκο, διαλυτικό μπογιάς), αποσμητικά χώρου, μέχρι και κρέμα σαντιγί σε σπρέι!!
Αν και δεν είναι ακόμη γνωστός ο μηχανισμός δράσης τους στον εγκέφαλο, είναι γνωστό ότι η
εισπνοή πτητικών ουσιών προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας, μεταβολές της συνείδησης και μία «ελαφριά» γενικευμένη αναισθησία - συμπτώματα παρόμοια με αυτά της τοξίκωσης από αλκοόλ. Σε χαμηλές έως μέτριες δόσεις παρατηρούνται: συνεχής καταστολή με αγχόλυση, άρση των αναστολών, υπνηλία, ευφορία, και αίσθημα ελαφριάς κεφαλής. Όσο αυξάνονται οι δόσεις τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από: ίλιγγο, ασταθή κίνηση, παραλήρημα, αποπροσανατολισμό, μυϊκή αδυναμία, λήθαργο, ελαφρά έως μέτρια γενική αναισθησία, καθώς επίσης και ψευδαισθήσεις ή μεταβολές στη συμπεριφορά (σε περιπτώσεις έλλειψης οξυγόνου).

Τα σωματικά συμπτώματα ,που προκαλεί η χρήση, είναι τα εξής:
- εξανθήματα γύρω από το στόμα και τη μύτη,
- βήχας,
- δύσπνοια,
- πονοκέφαλοι,
- κοιλιακά άλγη, ναυτία και έμετος,
- ηπατίτιδα,
- χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και
- βλάβες στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλική ατροφία, παρεγκεφαλιδική
εκφύλιση, περιφερικές νευροπάθειες κ.τ.λ.), οι οποίες μπορεί να είναι και μόνιμες. Οι τελευταίες είναι συνήθεις σε χρόνιους χρήστες, παρά σε περιστασιακούς.

Ο μεγάλος κίνδυνος, όμως, είναι ο θάνατος. Μπορεί να προκληθεί από έλλειψη οξυγόνου, αναρρόφηση (κατά τη διάρκεια εμετού) ή καρδιακές αρρυθμίες. Το 50% των χρηστών εισπνεόμενων στη Μ. Βρετανία πεθαίνουν από το λεγόμενο «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Αυτό οφείλεται στο εξής: τα πτητικά αέρια καθιστούν την καρδιά ευάλωτη στις αρρυθμίες στην περίπτωση που το άτομο ξαφνιαστεί ή διεγερθεί. Καθώς η αδρεναλίνη αυξάνεται αιφνίδια επηρεάζει την καρδιά προκαλώντας απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες. Αυτό μπορεί αν συμβεί ακόμη και κατά την πρώτη φορά χρήσης, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη τη χρήση τους.

ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Η εξάρτηση από τα εισπνεόμενα δεν είναι σπάνια και μπορεί να προκαλέσει γενικά συμπτώματα
κοινωνικής απόσυρσης ή μείωσης της λειτουργικότητας, άγχους, κατάθλιψης, επιθετικότητας και βίας κ.ά.
Αν και αποτελούν ευρέως διαδεδομένες ουσίες κατάχρησης, τα πτητικά δεν έχουν κάποιο τυπικό
σύνδρομο στέρησης.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Η θεραπεία σε περίπτωση οξείας τοξίκωσης είναι καθαρά συμπληρωματική, με χορήγηση οξυγόνου. Όσον αφορά στη θεραπεία της χρόνιας κατάχρησης, δεν είναι γνωστή κάποια αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία. Σίγουρα, όμως, η ψυχοθεραπεία για την εκμάθηση δεξιοτήτων (π.χ. ελέγχου της συμπεριφοράς, εναλλακτικές μορφές αύξησης της ευφορίας κ.ά.) είναι όχι απλά χρήσιμη, αλλά και απαραίτητη για την απεξάρτηση.

Σίγουρα, οι εισπνεόμενες ουσίες θα πρέπει να είναι στόχος προληπτικών προγραμμάτων και συζητήσεων στο σπίτι και το σχολείο από μικρή ηλικία. Φαίνεται ότι (ίσως λόγω της ολικής έλλειψης ενημέρωσης) τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, όπως συμβαίνει με άλλες ουσίες, κυρίως παράνομες (π.χ. κάνναβη, κοκαΐνη, ηρωίνη). Αυτό, σε συνδυασμό με την εύκολη εύρεση και χρήση των πτητικών, πρέπει να μας προβληματίζει, καθώς αποτελούν την νέα «μόδα» κατάχρησης. Επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα τυπικό σύνδρομο στέρησης προκαλεί προβλήματα στην προσέγγιση της θεραπείας, αλλά και στην αντίληψη της ύπαρξης κατάχρησης.


 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες