ECSTASY

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    Στην αρχαιότητα, οι Έλληνες ονόμαζαν την κατάσταση της έκστασης «θεϊκή μανία». Ο Πλάτωνας υποστήριζε ότι μέσω αυτής μας χαρίζονται μεγάλα αγαθά, αναφερόμενος στην έμφυτη αίσθηση έκστασης, χωρίς την χρήση ουσιών.  Πολλοί λαοί, όπως οι Ινδιάνοι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, χρησιμοποιούσαν κάποιες παραισθησιογόνες ουσίες για να φτάσουν σε κατάσταση έκστασης ( π.χ. ορισμένα μανιτάρια).     
    Η χημική ουσία ecstasy ανακαλύφθηκε από τον ερευνητή Αλεξάντερ Σούλγκιν το 1980 στο Σαν Φρανσίσκο. Την ίδια χρονιά αφού δημοσιεύτηκε η ανακάλυψη αυτής της ουσίας, άρχισε να κυκλοφορεί σαν αντιορεκτικό χάπι στο Λονδίνο, όπου κύριοι χρήστες αυτής της ουσίας ήταν οι έφηβοι. Αργότερα, διαδόθηκε και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου διαπιστώθηκαν οι σοβαρές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει και έτσι το έθεσαν εκτός νόμου.
    Το 2002, ανακαλύφθηκαν 54 παράνομα εργαστήρια παρασκευής ecstasy σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 18 στις Κάτω Χώρες, 3 στην Αγγλία και από 1 στη Γαλλία και στην Εσθονία. Κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, από τα κράτη – μέλη της Ε. Ε., η Αγγλία είναι η χώρα που κατάσχει μονίμως τις μεγαλύτερες ποσότητες ecstasy.
    Σήμερα διοχετεύεται κυρίως  από την Ανατολική Ευρώπη. Όσον αφορά στην Ελλάδα έχουν κατασχεθεί αρκετές ποσότητες ecstasy, κυρίως σε χώρους διασκέδασης.
    Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ecstasy είναι το δεύτερο σε προτίμηση μετά το χασίς, στους Ευρωπαίους 15-20 ετών.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
   
Το ecstasy (MDMA) είναι μία συνθετική ουσία που διεγείρει την λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας έντονες παραισθήσεις και άλλες επιδράσεις όμοιες με εκείνες που προκαλεί η χρήση αμφεταμινών. Λαμβάνεται από το στόμα και η μορφή του είναι δισκία ή κάψουλες διαφόρων σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων, ενώ έχουν αποτυπωμένο στην επιφάνειά τους ένα σχήμα. Κοινές ονομασίες: Fantasy, Dolphins, Λευκά περιστέρια, Disco Burgers.
    Χαρακτηρίζεται ως το «ναρκωτικό των κλαμπ», γιατί συνήθως καταναλώνεται σε πάρτυ ή σε club, προκειμένου τα άτομα να έχουν αυξημένη ενεργητικότητα και αντοχή( π.χ. για χορό όλο το βράδυ).

Οι επιδράσεις στον οργανισμό ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα που λαμβάνεται, τους ατομικούς παράγοντες όπως σωματικό βάρος και φύλο, εάν το άτομο έχει ξανακάνει χρήση στο παρελθόν, τον τρόπο λήψης της ουσίας και το περιβάλλον στο οποίο γίνεται η χρήση.
    Το ecstasy επιδρά 30- 60 λεπτά μετά την λήψη του και διαρκεί 2- 4 ώρες. Οι  επιδράσεις του ecstasy στον οργανισμό είναι:

 Σωματικές επιδράσεις:
- Αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης
- Χημικός ερεθισμός των νεύρων
- Αύξηση των καρδιακών παλμών
- Υπερθερμία
- Εφίδρωση
- Ξηροστομία
- Έλλειψη όρεξης για φαγητό, νερό
- Μυϊκή ένταση
- Υπνηλία
- Κούραση
- Ναυτία
- Μούδιασμα
- Τάση για λιποθυμία

Ψυχολογικές επιδράσεις:
- Χαλάρωση
- Ευφορία
- Διαχυτικότητα προς τους άλλους
- Μείωση των αναστολών
- Σύγχυση
- Οπτικές παραισθήσεις ή  ψευδαισθήσεις
    
Μακροπρόθεσμες επιδράσεις:
    Είναι όλα τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά από χρόνια χρήση. Η συνέχεια και η έντασή τους καθορίζεται από την συχνότητα της χρήσης  και την ποσότητα της ουσίας.
Έτσι παρατηρούνται:

Σωματικές παρενέργειες:
- Καταστροφή του ήπατος
- Οργανικές αλλοιώσεις  στον εγκέφαλο
- Διαταραχές στην όραση
- Καρδιακά προβλήματα
  
 Ψυχολογικές παρενέργειες:
- Έντονο άγχος
- Παράνοια
- Ψύχωση ( εμμονές, ψευδαισθήσεις )
- Παραισθήσεις
- Απάθεια
- Κατάθλιψη, Απομόνωση
- Κυκλοθυμία
- Διαταραχές του ύπνου
- Διαταραχές διατροφής (ανορεξία)

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ:
• Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι βέβαιος για το τι ουσίες  πραγματικά περιέχονται σε ένα χάπι ecstasy και πόσο επικίνδυνες  είναι. To ecstasy δεν είναι ελεγχόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα, αλλά αυτοσχέδιο.
• Ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος  που γίνεται η χρήση (ανοιχτοί/ κλειστοί χώροι, συνωστισμός, έντονη σωματική δραστηριότητα), τα άτομα μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Ο εγκέφαλος αδρανοποιείται και ο χρήστης δεν καταλαβαίνει ότι φτάνει στην εξάντληση. Για αυτό σε πολλές περιπτώσεις, μετά την χρήση, καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες μη αλκοολούχων υγρών.  

ECSTASY ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
  
Η εξάρτηση που προκαλείται από το ecstasy είναι κατά βάση ψυχική. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χρήστες συνδέουν τα συναισθήματα ευφορίας και ενεργητικότητας , με τη λήψη της ουσίας.
    Αργότερα όμως, όταν περνάει η επίδραση, νιώθουν άγχος, κυκλοθυμία, παραισθήσεις, αλλά κυρίως πέφτουν σε κατάθλιψη.  Απογοητεύονται εύκολα από όλα, απομονώνονται και κλείνονται στον  εαυτό τους και τέτοιες στιγμές γίνονται ευάλωτοι και πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ξανά ecstasy. Οι χρήστες αντιλαμβάνονται την κατάθλιψή τους όχι ως παρενέργεια του ecstasy, αλλά σαν μια φυσική κατάσταση που χρειάζεται το ecstasy για να αλλάξει. Η χρήση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ψύχωση ή παράνοια.  

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
    Τα άτομα που κάνουν χρήση του ecstasy, βιώνουν κυρίως ψυχική εξάρτηση, παρά σωματική. Οπότε η θεραπευτική αντιμετώπιση γίνεται με την βοήθεια ψυχολογικής υποστήριξης από ειδικούς. Το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει τη θεραπευτική διαδικασία με το να τους ενθαρρύνει, να τους ακούει και να είναι δίπλα τους όποτε το χρειαστούν.

ΠΡΟΛΗΨΗ 
    Συνίσταται στην πληροφόρηση για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ecstasy, καθώς και στην εκπαίδευση των ατόμων προκειμένου να υιοθετούν περισσότερο δημιουργικούς τρόπους έκφρασης, καθώς και μια θετική και υγιή στάση ζωής.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μύθος: " Το ecstasy δεν προκαλεί εξάρτηση ".
Πραγματικότητα:Το χάπι ecstasy, αν και επιδρά στον οργανισμό, δεν προκαλεί σωματική εξάρτηση. Προκαλεί όμως έντονη ψυχική εξάρτηση, η οποία γίνεται δύσκολα παραδεκτή από τους χρήστες.

Μύθος: " Το ecstasy βοηθάει στην έντονη σεξουαλική δραστηριότητα ".
Πραγματικότητα: Αν και το χάπι αυτό χαρακτηρίστηκε ως «χάπι του έρωτα», εντούτοις προκαλεί συχνά σεξουαλική ανικανότητα. Συχνά, το κίνητρο  του χρήστη είναι απλά η αυταπάτη της υποβοήθειας από το χάπι.


Μύθος: " Το ecstasy προκαλεί ευφορία και ενεργητικότητα".
Πραγματικότητα:  Το αίσθημα ευφορίας και ενεργητικότητας  διαρκεί μονάχα όσο και η επίδραση της ουσίας. Έπειτα  από μερικές ώρες ο χρήστης αισθάνεται εξουθενωμένος, ενώ υποφέρει από μελαγχολία για μέρες μετά.


Μύθος: " Το ecstasy δεν είναι επικίνδυνο όταν συνδυαστεί με αλκοόλ ή με άλλα ναρκωτικά "
Πραγματικοτητα: Ο συνδυασμός των παραπάνω είναι πάρα πολύ επικίνδυνος, διότι η μία ουσία ενισχύει την δράση της άλλης. Η χρήση μίας ουσίας είναι ως ένα σημείο επιβλαβής για τον οργανισμό. Ο συνδυασμός όμως δύο και περισσότερων ουσιών αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο.


Βιβλιογραφία:
• Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών νομού Ρεθύμνης σε συνεργασία με τον οργανισμό κατά των ναρκωτικών( ΟΚΑΝΑ), Σχήμα Λόγου, Τεύχος 3ο, Ιούνιος 2006

Σχετικές ιστοσελίδες:
• 
http://teens.drugabuse.gov/drnida/drnida_xtc.asp
• http://teens.drugabuse.gov/facts/facts_xtc2.asp#initial_effects
• http://www.drugabuse.gov/ResearchReports/MDMA/

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες