ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
   Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε το 1919 στην Ιαπωνία και χρησιμοποιήθηκε για φαρμακευτικούς λόγους (π.χ. θεραπεία άσθματος). Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χρήση της μεθαμφεταμίνης και ο εθισμός σε αυτή, ήταν βασικό πρόβλημα στις δυτικές Η.Π.Α. Σταδιακά όμως, άρχισε να εξαπλώνεται σε αγροτικές και αστικές περιοχές του Νότου, στις Mεσοδυτικές πολιτείες των H.Π.A., στην Αφρική, στις ανατολικές περιοχές της Ευρώπης και στην Άπω Ανατολή. Η εξάπλωσή της στην Αφρική και στην ανατολική Ευρώπη οφείλεται και στο γεγονός, ότι οι λαθρέμποροι μπορούσαν εύκολα να προμηθευτούν τις δύο χημικές ουσίες που απαιτούνται για την παρασκευή της, την εφεδρίνη και την ψευδοεφεδρίνη.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
   Η μεθαμφεταμίνη είναι μια άσπρη, άοσμη, πικρή, κρυσταλλική σκόνη που διαλύεται εύκολα στο νερό ή στο οινόπνευμα και ανήκει στις διεγερτικές εξαρτησιογόνες ουσίες. Άλλες ονομασίες της είναι: μέθ, πάγος (ice), σπιντάκι, γυαλί, κρύσταλλο, κ.ά.. Η μεθαμφεταμίνη είτε καπνίζεται, είτε εισπνέεται από τη μύτη, είτε διαλύεται και γίνεται ενέσιμη, είτε λαμβάνεται από το στόμα. Όταν καπνίζεται, που είναι και ο πιο κοινός τρόπος χρήσης τα τελευταία χρόνια, η απορρόφησή της από τον εγκέφαλο γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο το άτομο εθίζεται πολύ πιο εύκολα στην ουσία και ταυτόχρονα ενισχύονται οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία του.


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
    Η διάρκεια των ευχάριστων συναισθημάτων της ουσίας, εξαρτάται από το πώς θα χορηγηθεί στο άτομο. Συγκεκριμένα, αν η λήψη γίνει με ένεση ή μέσω καπνίσματος, τότε το άτομο νιώθει μια έντονη ενεργητικότητα και ευφορία, που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ευχάριστα συναισθήματα, αλλά διαρκούν μόνο λίγα λεπτά (3-5 λεπτά). Αν γίνει εισπνοή της ουσίας από τη μύτη ή ληφθεί από το στόμα, τότε ο χρήστης νιώθει μια υψηλή, αλλά όχι έντονη, ενεργητικότητα και του δημιουργείται μεγάλη ευφορία που διαρκεί 15- 20 λεπτά.
Σωματικές επιδράσεις:
   Όταν το άτομο κάνει χρήση της μεθαμφεταμίνης, αρχικά νιώθει ευφορία, δεν νιώθει κούραση και έχει αυξημένη προσοχή.
   Μετά το τέλος όμως των εύφορων συναισθημάτων, προκαλείται στο άτομο:
• ανορεξία, που έχει σαν αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τον υποσιτισμό,
• καρδιοαγγειακά προβλήματα, καθώς αυξάνεται ακανόνιστα ο καρδιακός ρυθμός,
• αύξηση της αρτηριακής πίεσης,
• υπερθερμία,
• έντονη εφίδρωση,
• κρυάδες,
• λογόρροια,
• επιθετικότητα.
Ακόμα, η εκτεταμένη χρήση της ουσίας μπορεί να προκαλέσει:
• σοβαρές αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου,
• απώλεια μνήμης,
• ανησυχία,
• αϋπνία,
• σοβαρά οδοντικά προβλήματα,
•  σπασμούς, που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε θάνατο. 
Ψυχολογικές επιδράσεις:
    Με τη μακροχρόνια χρήση της μεθαμφεταμίνης το άτομο είναι πιθανό να παρουσιάσει διάφορα ψυχωσικά συμπτώματα όπως: παρανοειδής σκέψη, διωκτικό παραλήρημα, ακουστικές, οπτικές και απτικές ψευδαισθήσεις (π.χ. αίσθηση  εντόμων που προχωράνε κάτω από το δέρμα) και αλλαγές στην αντίληψη του σώματος. 
   Η χρόνια χρήση προκαλεί σημαντικές οργανικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Μελέτες σε χρόνιους χρήστες μεθαμφεταμίνης έχουν δείξει, ότι τα άτομα αυτά υπόκεινται σε σοβαρές δομικές και λειτουργικές αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου, που συνδέονται με τη συγκίνηση και τη μνήμη. Γι’ αυτό το λόγο, σε πολλούς χρήστες παρατηρούνται διάφορα συναισθηματικά, γνωστικά και μαθησιακά προβλήματα.
   Επίσης, η συστηματική χρήση προκαλεί ανοχή και ψυχική εξάρτηση, με συμπτώματα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας και έντονο άγχος μετά τη διακοπή της. Τα ψυχωσικά συμπτώματα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες ή και για χρόνια στο άτομο, αφού σταματήσει η χρήση της μεθαμφεταμίνης.

ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
  Οι χρήστες, εξαιτίας της σταδιακής τους ανοχής στην ουσία, προκειμένου να εντείνουν τα ευχάριστα επιθυμητά αποτελέσματα, συχνά παίρνουν υψηλότερες δόσεις σε πιο λίγο χρονικό διάστημα ή αλλάζουν τον τρόπο χορήγησης της ουσίας. Λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας του συναισθήματος ευφορίας, «αναγκάζονται» να κάνουν πιο συχνή χρήση, παρόλο που δεν έχει φύγει ακόμα η ουσία από το αίμα τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εθισμό τους. Ο εθισμός αυτός, είναι τόσο σωματικός όσο και ψυχικός με τα προαναφερθέντα συμπτώματα.
  Όταν ένας χρήστης απέχει από την μεθαμφεταμίνη, τότε του προκαλείται σύνδρομο στέρησης με συμπτώματα κατάθλιψης, ανησυχίας, κούρασης, αϋπνίας, καθώς και ακόμα πιο έντονη επιθυμία για χρήση.


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ
   Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα απεξάρτησης από τις μεθαμφεταμίνες. Οι χρήστες μπορούν  να απευθυνθούν στις ήδη υπάρχουσες δομές. Η πιο αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση για τον εθισμό από μεθαμφεταμίνη, είναι ανάλογη της κοκαΐνης. Δηλαδή, θεωρείται ότι ο συνδυασμός συμπεριφοριστικής και οικογενειακής θεραπείας, (με οικογενειακή εκπαίδευση και ατομική συμβουλευτική) είναι ο πλέον αποτελεσματικός.
   Ακόμα, είναι σημαντικό το άτομο να έχει τη στήριξη και την ενθάρρυνση που χρειάζεται από τον κοινωνικό του περίγυρο. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να κινητοποιηθεί για να ασχοληθεί με διάφορες δραστηριότητες, παράλληλα με τη θεραπεία του και αναπτύσσει δεξιότητες που θα του είναι χρήσιμες για την κοινωνική επανένταξή του.
   Πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάρτηση των ουσιών έχει η πρόληψη. Ως διαδικασία η πρόληψη, δε βασίζεται μόνο στην ενημέρωση, αλλά σχετίζεται με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκείνων που θα βοηθήσουν το άτομο στη ψυχοκοινωνική του εξέλιξη μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στο φιλικό περιβάλλον και στην κοινωνία.

Σχετικές ιστοσελίδες:
• 
http://www.emcdda.europa.eu/html.cfm/index25480EN.html
• http://ar2005.emcdda.europa.eu/el/page087-el.html
• http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=688086
• http://www.drugabuse.gov/ResearchReports/Methamph/Methamph.html
• http://www.drugabuse.gov/drugpages/methamphetamine.html
• http://www.drugabuse.gov/pdf/tib/meth.pdf
• http://www.nida.nih.gov/Infofacts/methamphetamine.html
• http://www.whitehousedrugpolicy.gov/news/press05/meth%5Ffactsheet.html

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες