ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
«ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ»
ΚΕΘΕΑ - TACADE

To εγχειρίδιο πρόληψης «Δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού» είναι μετάφραση και προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα αντίστοιχου εκπαιδευτικού υλικού του αγγλικού εκπαιδευτικού οργανισμού TACADE, με τον οποίο το ΚΕΘΕΑ έχει μακροχρόνια συνεργασία. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7-12 ετών, στους δασκάλους τους και τους γονείς τους. Στόχος του είναι η εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού σχολείου σε δεξιότητες απαραίτητες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύονται από κάθε είδους «κακοποίηση», δηλαδή από κάθε μορφής συμπεριφορά που μπορεί να βλάψει τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Πιο συγκεκριμένα παρέχει υποστήριξη σε παιδιά και εκπαιδευτικούς και αναλύει θέματα που αφορούν την ωρίμανση, την αλλαγή, την εφηβεία, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τις σχέσεις, τις διαφοροποιήσεις των δυο φύλων, τον εκφοβισμό κ.α Το υλικό βοηθάει τα παιδιά  να καλλιεργήσουν προσωπικές δεξιότητες και εμπιστοσύνη για να αντισταθούν στην πίεση από τους συνομηλίκους και τα ΜΜΕ, καθώς και να αναζητήσουν υποστήριξη και συμβουλές.

Αποτελείται από τις ακόλουθες ενότητες διδακτικού υλικού:
• Το Εγχειρίδιο: Περιλαμβάνει το θεωρητικό υπόβαθρο και τις οδηγίες για την προσωπική και κοινωνική εκπαίδευση που στοχεύει στην προστασία του παιδιού
• Εργαστήρια για το σχολείο: περιλαμβάνει 10 εργαστήρια για όλο το σχολείο και την σχολική κοινότητα
• Εργαστήρια για γονείς: περιλαμβάνει 6 εργαστήρια που απευθύνονται στους γονείς και την οικογένεια του παιδιού
• Διδακτικές κάρτες : περιλαμβάνει 33 κάρτες με δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δάσκαλοι με τα παιδιά. Οι δραστηριότητες αυτές βασίζονται στην ομαδική δουλειά και στην συνεργατική μάθηση
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν 6 ενότητες:
1. Εγώ- ένας ξεχωριστός άνθρωπος
2. Ένας από τους πολλούς
3. Συναισθήματα και αισθήματα
4. Μαθαίνω καινούργιες δεξιότητες
5. Αντιμετωπίζω προκλήσεις
6. Προσέχω τον εαυτό μου

Κάθε θεματική ενότητα αναλύεται στα εξής μέρη:
 Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης
 Φιλία- σχέσεις- επίλυση διαφωνιών με ηρεμία
 Κριτική σκέψη – λήψη αποφάσεων
 Κίνδυνος- πρωτοβουλία
 Απώλεια και θλίψη
 Βοήθεια και προστασία
 Μεγάλωμα και αλλαγή
   Τα παραπάνω μαθήματα μπορούν να συνδυαστούν με θέματα του προγράμματος Αγωγής Υγείας ή να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα.


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Δίνεται έμφαση στην εφαρμογή ενεργητικών και εμπειρικών μεθόδων διδασκαλίας. Η προσέγγιση αυτή έχει επίκεντρο το παιδί και του επιτρέπει να ερευνήσει στάσεις, αξίες και πεποιθήσεις με ασφαλή τρόπο, να μοιραστεί εμπειρίες και να μάθει μέσα από τις εμπειρίες των άλλων παιδιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

 

* Το υλικό «Δεξιότητες για παιδιά του Δημοτικού» μπορεί να εφαρμοστεί και στο Νηπιαγωγείο, προσαρμοσμένο στην ηλικία των παιδιών.

 


 

 
 
 
 

Θέματα για εφήβους & νέους Θέματα για εκπαιδευτικούς Θέματα για γονείς

Ρέθυμνο HOTSoft.gr σχεδιασμός, κατασκευή, Προώθηση ιστοσελίδων, Κρητη SEO. Ρέθυμνο Aσύρματα δίκτυα WiFi, Δομημένη καλωδίωση, έξυπνο σπίτι. Rethymno Website Design, Web Development, Web site Promotion, SEO Crete SEM.
powered by HOTSoft.gr
internet, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες